Verksamhetens presentation

Specialvårdorganisationernas förbund EHJÄ rf är en nationell barnskyddsorganisation grundad 1983. Tyngdpunkten på arbetet ligger på eftervården inom barnskyddet, stödboende för unga invandrare samt stödpersonsutbildning. Organisationens mål är att tillsammans med kommunerna och medlemsorganisationerna skapa nya, fungerande modeller inom barnskyddet. EHJÄ rf fungerar även som förvaltare inom de frågor som berör den egna samt medlemsorganisationernas intresseområden.

EHJÄ rf strävar till att påverka situationen för ungdomar inom eftervården i en positiv riktning. I vårt arbete vill vi uppmärksamma den ungas individuella behov samt betona utvecklandet av eftervården. Vi ordnar stödboende service för unga invandrare. Avsikten är att främja de ungas integration till det finländska samhället samt att förbättra deras förmåga att klara sig självständigt i det dagliga livet.

EHJÄ rf utbildar frivilliga stödpersoner och stödfamiljer för barnskyddsbarn.

För mera information om organisationen kontakta:

Verksamhetsledare
Kai Laitinen
050 511 6714
kai.laitinen(at)ehja.fi

 
Stöd på vägen mot vuxenlivet.

Yrkesmässiga stödtjänster

Yrkesmässiga stödtjänster är avsedda i första hand för barn i skolåldern och ungdomar eller unga vuxna. När det regionala socialarbetet inte räcker till, kommer det yrkesmässiga stödtjänsterna in i bilden och kompletterar. Tjänsterna är riktade till personer i åldern 7-25. Det finns möjligheter att få tjänsten beviljad upp till 29 år. Verksamheten fokuserar på klientens fritidsverksamhet, skolgång och eventuella behov av psykosocialt stöd. Målet är att stöda klienten så mångsidigt som möjligt i livets olika skeden.

 

Eftervård

Berättigade till barnskyddets eftervård är 17-25 åringar som påbörjat sin självständighetsprocess, ungdomar eller unga vuxna. Målet inom eftervården är att stöda och handleda till självständighet i vardagen samt stöda sociala färdigheter och bygga upp hållbara nätverk i positiv anda. Genom att beakta individuella behov stöder man helhetsmässigt färdigheter i det vardagliga livet och initiativt agerande,psykosocialt stöd, och processen i att intergreras i samhället så smidigt som möjligt.

Stödet och servicen utvärderas och bestäms i samspel med olika samarbetspartners, med beaktande och fokus på den ungas behov. Utöver socialhandledning finns det möjlighet att få stödbostad under tiden det finns ett ikraftvarande klientskap. Möjligheter gällande stödbostäder varierar regionalt och man kan göra förfrågningar hur det ser ut på egen hemort.

 

Stödboende

Förverkligas för unga finländska ungdomar och ungdomar med invandrarbakgrund. Servicen är avsedd för ensamboende 16-29 åringar unga vuxna.

Avsikten med stödet är att uppmuntra till att självständigt hantera vardagen och stöda till att förbättra sociala färdigheter och utveckla positiva sociala nätverk. Genom att beakta individuella behov stöder man helhetsmässigt färdigheter i det vardagliga livet och initiativt agerande,psykosocialt stöd, och processen i att intergreras i samhället så smidigt som möjligt.

Gällande ungdomar med invandrarbakgrund ligger fokus på intergration i det finländska samhället och stödåtgärder som stärker självständighet i det vardagliga livet. Fokus ligger även på att uppmuntra relationer och nätverk till  det finländska samhället. Samtidigt stöder man att upprätthålla den egna kultur-identiteten. Rätten till stöd för självständigtboende kan även beviljas om ungdomen har funktionsnedsättningar eller andra behov som kräver specialarrangemang.

 

Familjearbete

Specialvårdsorganisationens tjänster är avsedda för alla familjer som behöver stöd. Speciellt beaktas unga föräldrar och personer med invandrarbakgrund. Stödet består av att stärka familjens egna resursser och hantera problematik i vardagen. Vi strävar till att i förebyggande syfte stöda föräldraskap i tidigt skede.Målet med servicen är att sträva till att familjen klarar sig med egna resursser i det långa loppet.

 

Övervakade och stödda träffar

Övervakade och stödda träffar samt övervakade byten är avsedda för barnfamiljer. Servicens tanke är att trygga barnets rätt till båda föräldrarna i trygga förhållanden. Upplägget och planeringen av mötena sker i samband med kontaktande instans och aktuella parter. Övervakade byten möjliggör bytet från den ena föräldern till den andra konfliktlöst.

 

Barnfamiljers hemservice

Specialvårdsorganisationens hemservice avsedd för barnfamiljer stöder sig på socialvårdslagen. Målgruppen är barnfamiljer med problematik som kräver extra stöd. Problematiken kan bestå av svårigheter i förlossning, sjukdom,skada, eller krävande livssituation. Man strävar till att stöda familjens egna resursser och smidighet i vardagen, samt stöda föräldraskap. Servicens uppbyggnad och innehåll planeras tillsammans med familjen och initiativtagande myndighet.

För mer information om verksamheten, vänligen kontakta:

Huvudstadsregionen

Ansvarig socialhandledare

Tiina Tuomala
+35845 125 6201
tiina.tuomala(a)ehja.fi

Träskända

Ansvarig socialhandledare

Miina Herronen
+35850 414 0384
miina.herronen(at)ehja.fi

Vasa

Ansvaring socialhandledare

Linnea Pohjolainen
+358 50 3075 299
linnea.pohjolainen(a)ehja.fi

Egentliga Finland

Ansvarig socialhandledare

Tuure Oldendorff
+35850 304 7910
tuure.oldendorff(at)ehja.fi

västra nyland

Ansvarig socialhandledare

Tiina Tuomala
+35845 125 6201
tiina.tuomala(a)ehja.fi

Karleby

Ansvarig socialhandledare

Hanna Tuohimetsä
+358 50 304 4330
hanna.tuohimetsa(at)ehja.fi

Stödpersonsverksamheten inom barnskyddet

Stödpersonsverksamheten inom barnskyddet är frivillig verksamhet till förmån för barn och ungdomar i behov av stöd. Verksamheten ordnas av kommunens socialbyrå eller av en organisation. De stödbehövande är barn och ungdomar som är klienter inom barnskyddet. Barnets eller den ungas stödperson är en vanlig, pålitlig vuxen vars eget liv är stabilt. Stödpersonen är för barnet en vuxen modell, en som lyssnar samt en samtalspartner. Stödpersonen är dessutom en trygg vuxen som kan delta i barnets fritidsintressen och hobbyverksamhet. 

Mer information om verksamheten:

Organisationssekreterare
Elina Tossavainen
045 132 9321
elina.tossavainen(at)ehja.fi

EHJÄ rf utbildar stödpersoner för kommunernas barnskyddsklienter runt om i landet. Skolningen förverkligas i samarbete med den beställande kommunen eller organisationen. Vi har ordnat stödpersonsskolningar sedan år 1989 och år 2005 publicerade vi en handbok för stödpersoner (Lastensuojelun tukihenkilön käsikirja). För redan verksamma stödpersoner och stödfamiljer erbjuder vi tilläggsskolning, arbetshandledning samt rekreationsverksamhet.

Internationellt samarbete

EHJÄ rf är medlem i Euromet, en allians för internationellt ungdomssamarbete. Euromets övriga medlemsorganisationer kommer från Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Polen, Sverige, Storbritannien, Belgien, Rumänien och Slovenien. Medlemsorganisationerna arbetar med barn och ungdomar som är i behov av specialstöd. Euromet strävar till att sprida god praxis och insamla expertkunskap genom att ordna seminarier, symposier samt arbetssmedjor. Alliansens målsättning är även att påverka politiska beslut som berör bemötande av barn och ungdomar samt deras vård och skolning. Euromet strävar dessutom till att utveckla yrkesinriktad skolning. Alliansen ordnar skolningsmöjligheter för medlemsorganisationernas unga och anställda. Alliansen söker även tilläggs finansieringskällor för att kunna förverkliga nya verksamhetsforskningar. 

För mer information:

http://www.euromet.org