Erityishuoltojärjestöjen liitto EHJÄ ry on ollut toimeksiantajana Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opiskelijoiden Sonja Järvisen ja Aino Sulosen opinnäytetyössä Pakolaistaustaisten nuorten osallisuuden vahvistaminen palvelumuotoilun keinoin. Työn tavoitteena oli muodostaa työpajan palvelukonsepti, jolla pakolaistaustaisten nuorten ymmärrys osallisuudesta ja sen eri tasoista suomalaisessa yhteiskunnassa lisääntyisi ja heidän käsityksensä vaikuttamisen mahdollisuuksista vahvistuisivat.

Tutkimusta varten suunnitellut työpajat toteutettiin EHJÄ ry:n Kuule minua -hankkeen vertaistukiryhmässä. Kuule minua -hanke tarjoaa pakolais- ja turvapaikanhakijataustaisille nuorille mahdollisuuden päästä vaikuttamaan yhteiskunnallisiin asioihin omien kokemusasiantuntijuuden pohjalta sekä lisää nuorten voimaantumista ja hyvinvointia aktiivisina yhteiskunnan jäseninä.

Yhteiskehittämistyöpajat toteutettiin pääkaupunkiseudun Kuule minua -ryhmässä ajalla 26.9.2023 ja 31.10.2023. Palautetta työpajoista kerättiin jälkeenpäin suullisesti, minkä mukaan osallistujat pitivät niiden rennosta yhdessä tekemisestä ja avoimesta keskustelusta.

Menetelminä yhteiskehittämistyöpajassa käytettiin muun muassa Lego-harjoitusta

Sana-assosiaatioharjoitus, jossa keskityttiin sanaan “Osallisuus”

Tuloksista kävi ilmi, että palvelumuotoilun ja yhteiskehittämisen menetelmien avulla on mahdollista edistää osallisuutta kulttuuriset lähtökohdat huomioiden. Näin voi suunnitella palveluita, jotka vastaavat moninaisen asiakasryhmän monimuotoisiin tarpeisiin. Lopputuloksena opinnäytetyöstä syntyi Osallisuus-verstaaksi nimetty palvelukonsepti ja tarvittavat materiaalit sen testaukseen.

Opinnäytetyön ja sen tuloksista kokonaisuudessaan voi käydä lukemassa täältä.