Maahanmuuttajataustaisten nuorten avoin tukitoiminta

Avoin tukitoiminta on kotoutumisen alkuvaiheen toimintaa ja tavoitteellista sosiaaliohjausta maahanmuuttajataustaisille nuorille. Tavoitteena toiminnalla on edistää maahanmuuttajataustaisten nuorten integroitumista yhteiskuntaan ja vahvistaa heidän sosiaalisia verkostojaan. Toiminta painottuu matalan kynnyksen ryhmiin, leireihin, retkiin, kursseihin ja tapahtumiin. Toimintaan sisältyy myös nuorten yksilöllistä ohjausta yksittäisissä asioissa.

Toiminnan rahoittaa Sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoilla.

 
EHJÄ ry Keski-Pohjanmaa (Kokkola)

EHJÄ ry Keski-Pohjanmaa (Kokkola)

EHJÄ ry Varsinais-Suomi

EHJÄ ry Varsinais-Suomi

EHJÄ ry Pietarsaari

EHJÄ ry Keski- ja Itä-Uusimaa (Järvenpää)

EHJÄ ry Keski- ja Itä-Uusimaa (Järvenpää)

EHJÄ ry Pääkaupunkiseutu

EHJÄ ry Pääkaupunkiseutu

EHJÄ ry Pohjanmaa (Vaasa)

EHJÄ ry Pohjanmaa (Vaasa)

EHJÄ ry Satakunta (Pori)

 
 
Odotin aina, että pääsen taas ryhmään.
— Maahanmuuttajataustainen nuori

Omilleen-toiminta

Omilleen-toiminta on vapaaehtoista tukihenkilötoimintaa sijaishuollosta itsenäistyville nuorille. Rekrytoimme ja koulutamme vapaaehtoisia tukihenkilöitä 16–17-vuotiaille lastensuojelulaitoksissa, ammatillisissa perhekodeissa ja sijaisperheissä asuville nuorille. Vapaaehtoiset tukihenkilöt toimivat nuorten tukena itsenäiseen asumiseen siirtymisen ja jälkihuollon aikana.

Omilleen muutto on merkittävä elämänvaihe, johon tarvitaan usein aikuista rinnallakulkijaa. Vapaaehtoinen tukihenkilö tarjoaa nuorelle luotettavan aikuisen läsnäoloa, yhdessä tekemistä, kannustusta ja rohkaisua itsenäistymisvaiheessa.

Tukihenkilö ja nuori tapaavat tilanteen mukaan 1–3 kertaa kuukaudessa yhteisen tekemisen merkeissä. He voivat esimerkiksi käydä syömässä tai kahvilla, harrastaa yhdessä, käydä kulttuuri- ja urheilutapahtumissa tai tutustua uusiin paikkoihin. Yhdessäolo voi olla myös arkisempaa, esimerkiksi juttelua kävelylenkin lomassa. 

Tukihenkilönä toimimisesta kiinnostuneet haastatellaan ja valitut koulutetaan. Tukihenkilöiltä edellytetään vähintään 22 vuoden ikää, vakaata elämäntilannetta, mahdollisuutta sitoutua toimintaan sekä aikaa tavata nuorta. Tukihenkilöille tarjotaan yksilöllistä ohjausta, vertaistapaamia ja virkistystoimintaa koko tukisuhteen ajan.

Omilleen-toimintaa järjestetään pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan alueella.

Omilleen-toiminta kehitettiin Tukea itsenäistymiseen -projektissa (2012–2015), joka oli Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama ja Erityishuoltojärjestöjen liitto EHJÄ ry:n hallinnoima. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA on myöntänyt toiminnalle jatkoavustusta.

Lisätietoja toiminnasta:

www.omilleen.fi
Instagram ja Facebook
Sosiaalialan ammattilaisille
Vapaaehtoiselle
Itsenäistyvälle nuorelle
Tutustu myös Omilleen-asiantuntijoiden kokemuksista kerättyyn
Mun koti on täällä -julkaisuun.

Yhteystiedot:

Omilleen-toiminnan koordinaattori
Roosa Klemetti
045 843 9651
omilleen@ehja.fi
Pohjoinen Hesperiankatu 15 A 11
00260 Helsinki

 

Ressu-toiminta® 

Ressu-toiminta on ammatillisesti ohjattua vapaaehtoista tukihenkilötoimintaa, jossa tukihenkilö antaa oman koiransa kanssa aikaa ja tukea yhdelle lapselle tai nuorelle.

Ressu-tukihenkilön voi saada 7-17 –vuotias lapsi tai nuori oman sosiaalityöntekijänsä kautta. Koiran avulla edistetään tukisuhteen muodostumista ja luottamuksen syntymistä tukihenkilön ja lapsen välille. Ennakkoluulottomalle koiralle lapsen on helpompi kertoa vaikeistakin asioista ja koiran elekieltä voidaan hyödyntää omien tunteiden peilaamiseen. Koiran kanssa toimiessaan lapsi oppii ymmärtämään eläimen tarpeet ja tuntemaan empatiaa. Koiran hoitotoimenpiteisiin osallistuminen opettaa vastuuntuntoa ja vahvistaa itseluottamusta. Koiran ulkoiluttaminen motivoi liikkumaan.

Tapaamisia on tavallisesti pari kertaa kuukaudessa. Pääsääntöisesti yhteistä aikaa vietetään ulkoillen. Tapaamisilla voidaan esimerkiksi retkeillä, pulkkailla, geokätköillä, opettaa koiralle temppuja tai käydä ongella.

Tukihenkilö on vapaaehtoinen, luotettava ja turvallinen aikuinen, jolla on mahdollisuus sitoutua toimintaan. Toiminnasta kiinnostuneet vapaaehtoiset haastatellaan ja koulutetaan sekä koirien soveltuvuus arvioidaan. Kaikista tulevista vapaaehtoisten rekrytoinneista tiedotetaan Ressu-toiminnan Facebook-sivulla.

Ressu-toiminta sai alkunsa vuonna 2013 Raha-automaattiyhdistyksen rahoittamana projektina. Vuonna 2018 Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA) myönsi Ressu-toiminnalle kohdennetun toiminta-avustuksen. Ressu-toiminta on patentti- ja rekisterihallituksen rekisteröimä tavaramerkki.

Toimintaa on Porissa, Turun seudulla ja Espoossa. Uusia yhteistyökuntia otetaan mukaan.

Yhteystiedot: 

Ressu-toiminnan koordinaattori
Tiina Muros
045 142 8455
tiina.muros(at)ehja.fi
Lukkarlantie 2
21280 Raisio

Lue lisää Ressu-toiminnan omilta sivuilta ja Facebookista!

 
Kävimme uimassa, kävelyllä ja ystävänpäiväillallisella.
— Vapaaehtoinen

Kannustavat Kokemukset -toiminta

Tavoitteenamme on auttaa 14–29-vuotiaita maahanmuuttajataustaisia nuoria työnhaun kaikissa eri vaiheissa. Kannustavat Kokemukset -toiminnan lähtökohtana on nuorten oma motivaatio työnhakuun ja sitoutuminen toimintaan. Toiminnan avulla nuorten toivotaan saavat työelämästä myönteisiä ja kannustavia kokemuksia, jotka rohkaisevat ja innostavat heitä löytämään oman paikkansa työelämässä jatkossakin.

Toiminnassa on mukana sekä kesä- ja osa-aikatyötä hakevia opiskelijoita että työttömiä työnhakijoita. Autamme myös erilaisten työharjoittelu- ja työkokeilupaikkojen löytämisessä.

Toiminta on maksutonta ja nuori voi tulla mukaan itsenäisesti tai jonkun tahon ohjaamana. Yksilöllisen tuen ja ohjauksen avulla toiminnassa vahvistetaan ja kehitetään nuorten työelämätaitoja ja itsetuntemusta. Nuoret saavat konkreettista apua CV:n ja hakemusten tekemiseen. Harjoittelemme yhdessä yhteydenottamista työnantajiin ja työhaastattelutilanteita. Nuorten kielitaito kehittyy yhteistyössä toiminnan työntekijöiden kanssa sekä työjaksojen aikana. Nuoria rohkaistaan ottamaan itse yhteyttä työnantajiin ja hakemaan töitä monin eri tavoin.

Työnantajat saavat toiminnan kautta motivoituneita työntekijöitä sekä tarvittaessa toiminnan työntekijöiden tuen koko työllistämisprosessin ajaksi. Työllistämällä maahanmuuttajataustaisen nuoren, työnantajat kantavat osaltaan yhteiskuntavastuuta maahanmuuttajataustaisten nuorten kotoutumisesta Vaasaan, Mustasaareen, Kokkolaan ja Pietarsaareen. Kannustavat Kokemukset ylläpitää ja kasvattaa työnantajaverkostoa, jonka kautta työnantajat ja nuoret työntekijät kohtaavat toisensa.

Toimintaa on ollut vuodesta 2015 alkaen Vaasassa ja Kokkolassa ja vuodesta 2020 lähtien myös Pietarsaaressa. Kannustavat Kokemukset on Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) rahoittamaa, Erityishuoltojärjestöjen liitto EHJÄ ry:n alaista toimintaa.

 
 

Yhteystiedot:

Kehittämispäällikkö 
Anna Lahtinen
046 922 6588
Olympiakatu 16 B 33A
65100 Vaasa
Käynti A-rapusta

Koordinaattori
Hanna Tuohimetsä
050 304 4330
Kauppatori 2 (huoneisto 15)
67100 Kokkola

Koordinaattori
Johanna Kurman
050 321 2170
Choraeuksenkatu 13
68600 Pietarsaari

Nuori: lue lisää toiminnasta täältä
Unga: läs mer om våra tjänster här


Työnantaja: lue lisää toiminnasta
täältä
Arbetsgivare: läs mer om våra tjänster här

 
Logo_2020.jpg
 

Lisätietoa toiminnasta: ehja.fi/kannustavatkokemukset
Löydät meidät myös Facebookista ja Instagramista.

 
 

DigiAvoin -hanke (2021-2023)

DigiAvoin on vuosina 2021-2023 toteutuva Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen rahoittama hanke. Hankkeessa tarjotaan yksilöllistä tukea maahanmuuttajataustaisille 14-29-vuotiaille nuorille puhelimitse, soveltuvilla verkkoalustoilla ja tarvittaessa kasvokkain. Toiminnan tavoitteena on nuorten arjenhallintataitojen vahvistaminen sekä palveluohjaus.

 
 
Heartmobile.jpg

DigiAvoin tarjoaa pakolaisina ja turvapaikanhakijoina tulleiden perheiden nuorille sekä alaikäisinä yksintulleille nuorille matalankynnyksen sosiaalisen ympäristön. Toiminnassa nuorten tilanne kartoitetaan kokonaisvaltaisesti, heille tarjotaan psykososiaalista tukea ja ohjataan tarvittaessa peruspalveluihin.

Toimintaan osallistuvat nuoret saavat tukea 1–2 kertaa kuukaudessa arjen hallintaan, kuten mielekkääseen tekemiseen, liikuntaan, sosiaalisiin suhteisiin tai ravintoon ja uneen liittyen. Tukea ja ohjausta tarjotaan myös viranomaisasiointiin sekä koulunkäyntiin ja työelämään liittyvissä kysymyksissä. Nuorten osaamista vahvistetaan työskentelyn lomassa siten, että heidän itsenäiset asiointitaitonsa viranomaistahojen kanssa kehittyvät.  

 

Yhteystiedot:

Sosiaaliohjaaja
Anni Haltia
050 357 5006
Lukkarlantie 2
21280 Raisio

Sosiaaliohjaaja
Satu Elhamri
050 463 0744
Isolinnankatu 24, 5 krs.
28100 Pori

 

Kuule minua -hanke (2023-2025)

STEA-avusteinen Kuule minua -hanke (2023–2025) kehittää valtakunnallisesti turvapaikanhakija- ja pakolaistaustaisten nuorten kokemusasiantuntijatoimintaa. Hankkeessa edistetään nuorten ja eri toimijoiden välistä ymmärrystä sekä yhteistyötä palveluiden parantamiseksi.

 
 

Kuule minua -hanke tarjoaa pakolais- ja turvapaikanhakijataustaisille nuorille (18—29-vuotta) vertaistukea ryhmissä ja mahdollisuuden päästä vaikuttamaan yhteiskunnallisiin asioihin omien elämänkokemusten pohjalta. Hanke lisää nuorten voimaantumista ja hyvinvointia aktiivisina yhteiskunnan jäseninä.

Kuule minua -hanketta toteutetaan vuonna 2023 EHJÄ ry:n pääkaupunkiseudun, Pohjanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan toimipisteissä. Vuonna 2024 hanke laajenee vielä neljään toimipisteeseen. Hankkeen viimeinen toimintavuosi on 2025, jonka jälkeen toiminta on tarkoitus integroida pysyväksi osaksi EHJÄ ry:n toimintaa.

Hankkeessa nuorille järjestetään kerran viikossa kokoontuva vertaistukiryhmä, jossa he voivat turvallisesti tuoda ääntään kuuluviin ja saavat osallisuuden kokemuksia. Ryhmään osallistuvat nuoret pääsevät tekemään kiinnostuksensa mukaista vaikuttamistyötä esimerkiksi oppilaitoksissa, eri ammattiryhmissä ja sosiaalisessa mediassa. Tarvittaessa nuoret saavat ryhmänohjaajalta myös yksilötukea. Halukkaille nuorille järjestetään hankkeen sisällä Kokemustarinakurssi. Kurssista saa osallistumistodistuksen.  

Toiminnan tavoitteena on tuoda esiin nuorten voimavaroja ja lisätä osallisuutta sekä vaikuttamisen kokemuksia. Toiminnalla pyritään parantamaan palvelujärjestelmää tuomalla nuoret ja eri toimijat lähemmäs toisiaan.

Seuraa meitä Instagramissa!

Yhteystiedot

Pääkaupunkiseutu
Hanna Nygren, projektipäällikkö
050 300 3914
Pohjoinen Hesperiankatu 15 A 11
00260 Helsinki

Keski- ja Itä-Uusimaa
Päivi Aaltonen
045 873 0002
Louhelankuja 3
04400 Järvenpää

Varsinais-Suomi
Anni Haltia
050 357 5006
Lukkarlantie 2
21280 Raisio

Satakunta
Satu Elhamri
050 463 0744
Isolinnankatu 24, 5 krs.
28100 Pori

Keski-Pohjanmaa
Jemina Salmi
045 140 3096
Kauppatori 2
67100 Kokkola

Pohjanmaa
Milja Kainulainen
050 471 7061
Olympiakatu 16 B 33A
65100 Vaasa

Alexandra Palmgren
050 313 5456
Olympiakatu 16 B 33A
65100 Vaasa

Isabella Sundqvist
045 140 3101
Choraeuksenkatu 13
68600 Pietarsaari

 

Kumppanina koulupolulla -hanke (2024-2026)

STEA-avusteisessa Kumppanina koulupolulla -hankkeessa vapaaehtoiset koulupolkukumppanit tukevat maahanmuuttajaperheiden vanhempia, joilla on suomalaisen koulupolun alussa olevia lapsia. Koulupolkukumppani on vapaaehtoinen tukihenkilö, jolla on omakohtaista kokemusta suomalaisesta koulujärjestelmästä. Koulupolkukumppani sitoutuu vuoden mittaiseen tukisuhteeseen maahanmuuttajaperheen kanssa ja tapaa perhettä noin kerran kuukaudessa. Toimintaa järjestetään Järvenpäässä.

 
 

Ensimmäiset koulupolkukumppanit koulutetaan keväällä 2024 ja kumppanuus maahanmuuttajaperheen kanssa alkaa kouluvuoden alkamisen yhteydessä syksyllä 2024.

Järvenpään toimipisteessä tulevat koulutuspäivät ovat:

La 27.4. klo 10-15
Ma 6.5. klo 17-19.30
Ke 15.5. klo 17-19.30

 

Yhteystiedot
Niina Breucha, projektipäällikkö
050 514 0303
Louhelankuja 3
04400 Järvenpää

Karin Immonen, projektikoordinaattori
045 125 6203
Louhelankuja 3
04400 Järvenpää

 

Kokemusta Rikkaammat -kokemusasiantuntijaryhmä

Kokemusta Rikkaammat on Kokkolassa toimiva lastensuojelun kokemusasiantuntijaryhmä, joka koostuu nuorista, joilla on omakohtainen kokemus lastensuojelusta. Ryhmän toimintaa toteutetaan yhdessä Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen Soiten kanssa.

 

Lastensuojelun kokemusasiantuntijaryhmän tarkoituksena on auttaa ammattilaisia lastensuojelun kehittämisessä. Ryhmän jäsenet hyödyntävät omia kokemuksiaan lisätäkseen ammattilaisten tietoutta asiakkaan (nuoren) näkökulmasta ja antaessaan konkreettisia neuvoja. Ryhmän tavoitteena on vaikuttaa lastensuojeluun niin paikallisesti kuin valtakunnallisella tasolla.

Ryhmän jäsenet tapaavat joka toinen viikko ja vaihtavat kuulumisia. Vaikuttamistyötä ryhmän jäsenet tekevät esimerkiksi keskustellen asioista ammattilaisten kanssa, luennoimalla kouluilla tuleville ammattilaisille sekä tuomalla esiin kokemusasiantuntijoiden näkökulmaa lastensuojelun ja sijaishuollon kehittämiseksi.

Uudet nuoret ovat lämpimästi tervetulleita mukaan ryhmään. Ota yhteyttä!


Löydät meidät myös Facebookista ja Instagramista.



Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)ehja.fi

 

Yhteystiedot:
Janette Makkula
050 371 3311
Kauppatori 2 (huoneisto 15)
67100 Kokkola