10.-17.1.2022 sosiaalisessa mediassa tehdään näkyväksi lasten ja nuorten parissa tehtävää vapaaehtoistoimintaa aihetunnisteilla #olentukena ja #jagstöder. Kampanjaviikolla sosiaalisen median täyttävät tarinat vapaaehtoisten pienistä ja suurista ilon hetkistä, joita he ovat kokeneet kulkiessaan lapsen tai nuoren rinnalla. Tarinoiden jakamisen tavoitteena on lisätä tietoutta lasten ja nuorten parissa tehtävästä vapaaehtoistoiminnasta.

Kansalaisareena, Kirkkohallitus ja Opintokeskus Sivis teettivät 2021 keväällä tutkimuksen suomalaisten tekemästä vapaaehtoistyöstä. Tutkimuksessa 21 % henkilöistä, jotka eivät olleet tehneet vapaaehtoistyötä viimeisen kuukauden aikana arvioi, että lähtisivät helpommin mukaan vapaaehtoistoimintaa, jos tietoa toiminnoista löytyisi helpommin. 38 % heistä myös ilmoitti, että lähtisi vapaaehtoiseksi, jos toimintaan pyydettäisiin mukaan. (Vapaaehtoistyön tekeminen Suomessa 2021)

Uusille vapaaehtoisille on jatkuvasti kysyntää, joten vapaaehtoistoiminnan esiin tuominen on erittäin tärkeää. Kuten erään lapsen rinnallakulkija muistuttaa, vapaaehtoiseksi sopii kuka tahansa aikuinen, jolla on oma elämäntilanne hallinnassa ja kiinnostusta toimia turvallisena aikuisena. ”Suosittelen ehdottomasti vapaaehtoista tukihenkilötoimintaa jokaiselle, joka viihtyy lasten tai nuorten parissa. Jos oma elämä on raiteillaan, on helppoa olla turvallinen ja luotettava aikuinen tukihenkilö.” Jokaisella turvallisella aikuisella on merkitystä!

Jos haluat jakaa oman kokemuksesi lasten ja nuorten parissa tehdystä vapaaehtoistyöstä, tutustu ohjeisiin tästä!

Kampanjaviikon takana ovat Erityishuoltojärjestöjen liitto EHJÄ ry, Helsingin kaupungin lasten ja nuorten tukihenkilötoiminta, OmaKamu ry, Perhehoitoyksikkö Pihlaja ja Vantaan kaupungin tukihenkilö- ja tukiperhetoiminta.