Lasten ja nuorten parissa tehtävä vapaaehtoistoiminta on parhaimmillaan merkityksellistä yhdessäoloa, joka tuottaa iloa ja onnistumisen kokemuksia niin lapselle kuin aikuiselle. Tätä vapaaehtoistoimintaa tehdään jälleen näkyväksi #OlenTukena -kampanjassa 16.1–22.1.2023. Viikon aikana tukihenkilöiden, tukiperheiden ja aikuiskavereiden tarinoita jaetaan sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #OlenTukena ja  #JagStöder.  

Jyväskylän Yliopiston Lapsen tukena – tukihenkilö- ja tukiperhetoiminta lapsi- ja perhesosiaalityössä -hanke päättyi loppuvuodesta 2022. Hankkeen tutkimusryhmään kuuluneet apulaisprofessori Johanna Kiili, vanhempi tutkija Kaisa Malinen, yliopistotutkijat Sirpa Kannasoja ja Johanna Moilanen sekä tutkijatohtorit Tiina Lehto-Lundén ja Anu-Riina Svenlin tarkastelivat tukihenkilö- ja -perhetoiminnan nykytilaa osana lapsi- ja perhesosiaalityötä. Hanketta johti apulaisprofessori Johanna Kiili Jyväskylän yliopistosta. Hankkeessa saadun tiedon pohjalta tukisuhdetoiminta näyttäytyy kevyenä interventiona, jonka tarkoituksena ei välttämättä ole saada aikaan muutosta, vaan kannatella lasta ja perhettä heidän sen hetkisessä elämäntilanteessa. Tukisuhdetoiminnan lähtökohtana on, että perheen ulkopuolinen uusi ihmissuhde toisi voimavaroja lapsen elämään ja vahvistaisi siten lapsen ja hänen perheensä hyvinvointia.   

Lapsen ja nuoren rinnalla kulkeminen tarkoittaa arkista yhdessäoloa, lapsen huomaamista ja kuuntelemista. Tutkijat kertovat, että hankkeessa järjestetyissä lasten työpajoissa esille nousi, kuinka merkityksellistä aikuisen seura ja yhteiset tekemiset ovat lapsille. Yksi nuorista kuvasi omaa tukihenkilöään itselleen kuin isosiskoksi.  

Vapaaehtoisia aikuisia tarvitaan ympäri Suomea ja erilaisia toimintamuotoja on tarjolla paljon. #OlenTukena -kampanjassa kerrotaan yksittäisistä kokemuksista ja hetkistä, joita vapaaehtoiset jakavat lasten ja nuorten kanssa. Nämä hetket tuntuvat usein arkisilta, mutta ne voivat olla hyvin tärkeitä niin lapselle kuin vapaaehtoiselle itselleen. Kampanja-aikana muistutetaan näiden pienien hetkien olemassaolosta ja tehdään näkyväksi arkisia ilonaiheita, joita vapaaehtoistoiminta voi antaa.  

Miten voin osallistua kampanjaan:

  • Jaa oma tarinasi kuvan kanssa hashtagilla #OlenTukena Instagramissa, Twitterissä, LinkedInissa tai Facebookissa. Voit liittää tarinaan omaan tukisuhteeseen liittyvän anonyymin kuvan tai käyttää valmista kampanjakuvaa. Kerro postauksessa esimerkiksi yhteisestä muistosta tai siitä, mikä on parasta juuri teidän suhteessa.

  • Muistathan suojella lapsen tai nuoren anonymiteettia ja julkaista vain kuvia, joista hän ei ole tunnistettavissa. Kuvassa voi olla esimerkiksi elokuvaliput yhteisestä hetkestänne tai lumeenpainetut jalanjäljet.

  • Hetkiä voi postailla someen erityisesti kampanjaviikolla 16.-22.1.2023. Jos kuvaasi saa jakaaeteenpäin, muista muuttaa Facebookissa postauksen näkyvyysasetukset julkisiksi.

Kampanjakuvan pääset lataamaan käyttöösi täältä.