Kevään poikkeusolot ovat puhaltaneet uusia tuulia EHJÄ ry:n toimintaan. On otettu digiaskelia, -loikkia ja -harppauksia, tehty töitä etänä kotitoimistoista käsin, sekä tavattu työkavereita ja asiakkaita virtuaalikahvipöytien ääressä.
Digin korostuminen on haastanut niin työntekijöitä kuin asiakkaita, mutta samalla kannustanut jokaista uuden omaksumiseen ja oppimiseen. Etäilyn myötä työnteko on tehostunut, mutta kasvokkain kohtaamisten ikävä kasvanut. Poikkeusolojen päättyessä voimme pakata uusista opeista parhaat palat mukaan ja arvostaa kanssaihmisiä entistäkin enemmän.
Mutta mitä kuuluu nyt, kun poikkeusolot ovat jatkuneet jo reilut kaksi kuukautta?
JOUSTAVAA SOSIAALIOHJAUSTA
Poikkeusolojen sosiaaliohjaus on toteutunut joustavasti ja yksilöllisesti, kunkin asiakkaan toiveet ja tarpeet huomioiden. Kohtaamisympäristöinä ovat toimineet lenkkipolut, erilaiset verkkotapaamisalustat, matkapuhelinverkot ja asiakkaiden kodit.
Etäohjaus ei vastaa kaikkien tarpeisiin, mutta monen nuoren kohdalla etäisyys ohjaajaan on lisännyt oma-aloitteisuutta ja edistänyt sitoutumista sovittuihin tapaamisiin. Koulunkäyntiin liittyviin asioihin sen sijaan on tarvittu tänä keväänä tavallista enemmän tukea.
TUKEA MAAHANMUUTTAJATAUSTAISILLE NUORILLE
Avoimessa maahanmuuttajataustaisille nuorille suunnatussa tukitoiminnassa ryhmät ovat kokoontuneet keväällä ryhmävideopuheluiden välityksellä. Samalla sosiaalisen median käyttö nuorten tavoittamisessa on lisääntynyt. Toiminnassa mukana olleet nuoret ovat tarvinneet myös yksilötukea poikkeusolojen aiheuttamaan yksinäisyyteen ja koulunkäynnin haasteisiin.
Maahanmuuttajataustaisten nuorten työllistymiseen tähtäävässä Kannustavat Kokemukset -toiminnassa poikkeusolot ovat näyttäytyneet työkokeilupaikkojen ja kesätyöpaikkojen peruuntumisena. Tästä huolimatta toiminnan kautta on onnistuttu löytämään töitä tulevaksi kesäksi jo yli 30 nuorelle.
VAPAAEHTOISTA TUKIHENKILÖTOIMINTAA
Tukihenkilötoiminnat ovat jatkuneet poikkeusoloissa pienin mukautuksin. Koira-avusteisessa Ressu-toiminnassa vapaaehtoiset tukihenkilöt ja tuettavat lapset ovat tottuneet tapaamaan toisiaan ulkona tukikoiran kanssa touhuten. Toimintaa on voitu jatkaa lähes totuttuun tapaan, kuitenkin turvaväleistä huolehtien.
Omilleen -toiminnassa taas tuoreet vapaaehtoiset tukihenkilöt ja heidän tuettavansa pääsevät pian tapaamaan toisensa ensimmäistä kertaa. Sekä sijaishuollosta itsenäistyville nuorille suunnatussa Omilleen-toiminnassa että Espoon vapaaehtoisessa tukihenkilötoiminnassa tukihenkilöhakemusten määrä on kasvanut. Tarvetta aikuisille rinnalla kulkijoille on poikkeusolojen vallitessa tavallistakin enemmän.
KESÄÄ KOHTI
Kesäkuu tuo tullessaan sekä uudenlaista toimintaa että asteittaisen paluun normaaliin. Avoimessa tukitoiminnassa kasvaneeseen yksilötuen tarpeeseen vastataan kesäkuusta lähtien lisäämällä toiminnan henkilöstöresursseja ja laajentamalla toimintaa uusille paikkakunnille. Ryhmätoiminta taas siirtyy etäyhteyksistä yhteiseen ulkoiluun ja retkeilyyn.
Rajoitusten lieventyessä kiinnitetään edelleen huomiota viruksen leviämisen ehkäisemiseksi tarvittaviin varotoimiin. Samalla kuitenkin huolehditaan, että palvelujen ja toimintojen piirissä olevien ihmisten tuen ja läsnäolon tarpeisiin vastataan. Lasten, nuorten ja nuorten aikuisten syrjäytymisen ehkäisemiseksi tehtävää työtä ei voida karsia — etenkään poikkeusoloissa.