Erityishuoltojärjestöjen liiton sosiaaliohjaaja Nora Witans ja Yonayza Modoy Oliva suorittivat vuonna 2021 monikulttuurisuuden asiantuntijan erikoistumiskoulutuksen, jonka osaksi kuuluu opiskelijoiden omaan toimintaympäristöön liittyvä kehittämistehtävä. Nora ja Yonayza kirjoittivat kehittämistehtäväkseen artikkelin, jonka tavoitteena on innostaa erityisesti rodullisten nuorten kanssa työskentelevät sosiaalialan ammattilaiset, ja muutkin työntekijät, tiedostamaan ja pohtimaan nuorten kokemaa rasismia ja vähemmistöstressin vaikutuksia. Artikkeli on luonteeltaan käsitteellinen ja auttaa hahmottamaan aihepiiriä paremmin. Kokonaisuudessaan artikkelin pääsee lukemaan osana teosta Globaalikyvykkyys asiantuntijuuden rakennusaineena - Monikulttuurisuuden asiantuntijan erikoistumiskoulutuksen kehittämistehtävien satoa (toim. Katisko & Kalm-Akubardia 2021)
Artikkelissaan Nora ja Yonayza tuovat esille, että heidän kokemuksensa mukaan rasismia ja vähemmistöstressiä käsitellään sosiaalialalla liian harvoin, ja etenkin rakenteellinen rasismi tunnistetaan huonosti. Elfving Ström (2021, s. 170) mukaan rodusta ja etnisyydestä puhumisen välttäminen edistää rasismia. Värisokea yhdenvertaisuuden ajatus sokeuttaa valtaväestön tehokkaasti omilta rodullistavilta etuoikeuksiltaan ja antaa mahdollisuuden sulkea silmänsä rasistisilta rakenteilta. Tällöin yhdenvertaisuuden oletus kääntyykin epätasa-arvoksi. Käsitteiden avaamisen lisäksi Nora ja Yonayza tuovat artikkelissaan esille työelämästä saatua hiljaista tietoa.
Artikkelinsa loppupuolella Nora ja Yonayza esittelevät Neil Thompsonin antirasismin askeleita sosiaalialalla:
Ensimmäinen askel antirasismin suuntaan on tunnistaa ja päästä eroon omasta rasismistamme. Tärkeää on tunnistaa rakenteelliset ja kulttuuriset vaikutukset, erityisesti omassa käytöksessä ja asenteissa. Se, ettei toimi rasismia vastaan, on itsessään rasismin tahaton ja negatiivinen muoto.
Hyvä tahto ei riitä. Täytyy olla todellista sitoutumista vaikeiden ja tuskallisten asioiden käsittelyyn
Tulee varmistaa, että työskentelyssä vähemmistöjen kanssa arvioinnit ja toimet eivät riipu negatiivisista stereotypioista.
Tästä seuraa tarve auttaa tukemaan vähemmistöjen positiivista identiteettiä. Aivan erityisesti huomiointia tarvitaan sijaishuollossa ja adoptiossa. Identiteetti on kuin rakennuksen peruskivi.
Täytyy tunnistaa vähemmistöjen kasaantunut vähäosaisuus, joka on seurausta rasismista. Tulee kehittää toimia, jotka auttavat pääsemään pois näistä syntyneistä vaikeuksista
Työntekijän täytyy haastaa muiden rasistisia kommentteja, toimintaa ja asenteita. Tulee hankkia antirasistisia yhteistyökumppaneita. Yhteisö voi helpommin taistella sosiaalialan rasistisia rakenteita ja instituutioita vastaan.
Johtajilla on rooli antirasististen tavoitteiden asettamisessa ja heidän tulee tukea työntekijöitä niiden luomisessa ja ylläpitämisessä. Samoin sosiaalialan kouluttajilla on keskeinen rooli muutoksessa, auttamaan opiskelijoita ymmärtämään rasistisesti sortavien rakenteiden luonnetta ja auttamaan heitä kehittämään strategioita niiden voittamiseksi.
Antirasismin ei pitäisi olla vaihtoehtoinen lisä vaan perustavanlaatuinen osa työtä kaikilla tasoilla: säännöissä, käytännöissä, johtamisessa ja perehdytyksessä
Keskeinen piirre syrjinnänvastaisessa työssä yleisesti ja erityisesti antirasistisessa työssä on asiakkaiden voimaannuttaminen. Tämä sisältää asiakkaiden voiman etsimisen maksimoinnin ja antaa heille niin paljon kontrollia omasta tilanteestaan kuin mahdollista.
Mustien työntekijöiden asema pääosin valkoisissa organisaatioissa täytyy huomioida. Antirasismin tulee olla humaani pyrkimys, jossa mustat ja valkoiset työntekijät voivat taistella yhdessä sortoa vastaan, jota mustat – asiakkaat ja työntekijät – kokevat.
EHJÄ ry osallistui Yhdenvertaisuusvaltuutetun #OlenAntirasisti -kampanjaan. Kampanjan tärkeä sanoma oli, että antirasismi edellyttää aktiivista oppimista, tilan antamista, toimimista ja kuuntelemista. Jokaisella on tärkeä rooli yhdenvertaisuuden edistämisessä, vaikka kaikki eivät itse koe rasismia. Tällaisissa tilanteissa voi hyödyntää omaa asemaansa syrjintää kokevien ihmisten yhdenvertaisuuden edistämiseksi.
Antirasismin ylläpitäminen on tärkeää meidän jokaisen elämässä, ja hyvä alun sosiaalialalle saa esimerkiksi tutustumalla rasismin liittyviin käsitteisiin Noran ja Yonayzan artikkelin kautta, ottamalla rasismikokemukset rohkeasti puheeksi nuorten kanssa ja olemalla itse valmis oppimaan sekä toimimaan.