Kesä alkaa kääntyä kohti syksyä ja EHJÄ:n vapaaehtoisen tukihenkilötoiminnan koulutukset alkavat. Syyskuussa koulutetaan vapaaehtoisia tukihenkilöitä Omilleen-toimintaan ja espoolaisille lapsille.
Mikä on vapaaehtoinen tukihenkilö?
Vapaaehtoinen tukihenkilö on turvallinen aikuinen, jolla on oma elämä tasapainossa, mahdollisuus sitoutua toimintaan ja aikaa toimia tukea tarvitsevan lapsen/nuoren rinnallakulkijana. Vapaaehtoinen tukihenkilö tapaa tuettavaa lasta/nuorta yleensä 1-3 kertaa kuukaudessa muutaman tunnin ajan. Tukitapaamiset koostuvat yhteisestä tekemisestä ja juttelusta. Tärkeintä on toimia kuuntelijana, joka antaa tilaa lapsen/nuoren ajatuksille ja tarjoaa mahdollisuuden rentoon yhdessä oloon.
Miten vapaaehtoiseksi tukihenkilöksi voi hakeutua?
EHJÄ ry kouluttaa vapaaehtoisia tukihenkilöitä kerran syksyllä ja kerran keväällä. Mukaan toimintaan pääsee ottamalla yhteyttä toiminnan koordinaattoriin ja varaamalla ajan soveltuvuushaastatteluun. Mikäli haastattelussa ei ilmene toimintaa estäviä tekijöitä, tarkastetaan vapaaehtoiselta rikosrekisteriote ja kotikunnan kuntalausunto. Kaikki vapaaehtoiset käyvät ennen toiminnan aloittamista koulutuksen ja sen jälkeen he odottavat sopivan lapsen/nuoren löytymistä.
Miten tukisuhde etenee?
Kun koordinaattori on löytänyt sopivan tuettavan, hän on yhteydessä tukihenkilöön ja kertoo tuettavasta esitietoja (esim. ikä, asuinpaikka, kiinnostuksen kohteet). Tämän jälkeen tukihenkilö voi pohtia kuulostaako lapsi/nuori sopivalta ja onko oma elämäntilanne edelleen sellainen, että tukisuhde voidaan aloittaa. Tämän jälkeen koordinaattori järjestää tutustumistapaamisen. Tutustumistapaamisen jälkeen sekä tuettava että tukihenkilö voivat pohtia tuntuuko tukisuhteen aloittaminen hyvältä idealta. Tukisuhteesta tehdään kirjallinen sopimus. Tukisuhde aloitetaan yleensä noin kolmen kuukauden tutustumisjaksolla, jonka aikana selvitetään kohtaavat henkilökemiat ja lähteekö tukisuhde etenemään. Tässä vaiheessa tukihenkilön on syytä muistaa, että ihmissuhteen luominen voi viedä aikaa ja tukihenkilöllä on suuri rooli suhteen rakentamisessa.
Tukisuhteen käynnistyttyä tuettava ja tukihenkilö sopivat tapaamisistaan ja osallistuvat tietyin väliajoin seurantatapaamisiin alueen sosiaalitoimessa. Tapaamisiin osallistuu myös EHJÄ:n toiminnan koordinaattori.
Tukihenkilöille tarjottava tuki
EHJÄ ry:n vapaaehtoinen tukihenkilötoiminta on ammatillisesti ohjattua. Toiminnan koordinaattori on tukihenkilöihin säännöllisesti yhteydessä ja tukihenkilöille tarjotaan mahdollisuuksia koordinaattorin tapaamisiin, virkistystoimintaan ja lisäkoulutuksiin. Koordinaattorit ovat tarvittaessa tukihenkilön apuna tukisuhteen haasteissa ja heidän kanssaan voi keskustella suhteen iloista ja suruista.
Erilaisia toimintoja
EHJÄ ry:n kautta voit hakeutua kolmeen erilaiseen tukihenkilötoimintaan.
Espoon vapaaehtoinen tukihenkilötoiminta:
Tukihenkilö toimii rinnallakulkijana Espoossa asuvalle 7-17-vuotiaalle lapselle/nuorelle.
Omilleen-toiminta:
Tukihenkilö toimii tukena lastensuojelun sijaishuollosta itsenäistyvälle noin 16-22v nuorelle, joka on juuri muuttanut tai piakkoin muuttamassa omaan kotiin. Toimintaa järjestetään pääkaupunkiseudulla.
Ressu-tukikoirakkotoiminta
Tukihenkilö toimii 7-17-vuotiaan lapsen/nuoren tukena yhdessä oman koiransa kanssa. Sekä koira että omistaja käyvät soveltuvuushaastattelussa ja osallistuvat tukikoirakkokoulutukseen. Toimintaa järjestetään Espoossa, Turun seudulla ja Porin seudulla..
Kysy lisää ja tule mukaan toimintaan:
Espoon vapaaehtoinen tukihenkilötoiminta:
Tiina Tuomala, vastaava sosiaaliohjaaja
tiina.tuomala(a)ehja.fi / 045 125 6201
www.ehja.fi/vapaaehtoiseksi
Omilleen-toiminta:
Marissa Varmavuori ja Tanja Viilo, koordinaattorit
omilleen(a)ehja.fi / 045 843 9651 / 045 140 3101
www.omilleen.fi
Ressu-toiminta:
Tiina Muros, koordinaattori
ressu@ehja.fi / 045 142 8455
www.ressutoiminta.fi