Ressu-toiminta on ammatillisesti ohjattua vapaaehtoistoimintaa, jossa tukihenkilö toimii oman koiransa kanssa lapsen tai nuoren tukena. Tuki on välittävää läsnäoloa ja aikaa yhteisen tekemisen merkeissä. Koira innostaa ulkoiluun ja tarjoaa luontevasti läheisyyttä.
Ressu-toiminta etsii uusia vapaaehtoisia tukikoirakoita Turun seudulta. Vapaaehtoisena olet koirasi kanssa läsnä tukea tarvitsevan lapsen/nuoren elämässä. Aikaa tukisuhde vie teiltä pari iltaa kuukaudessa, vastineeksi saatte tutustua uuteen ihmiseen.
EHJÄ ry:n Omilleen-toiminnan verkkosivut www.omilleen.fi julkaistiin tänään.
“Toiminnan omia verkkosivuja on toivottu pitkään.” kertoo toiminnan koordinaattori Henri Lappalainen ja jatkaa: “ Verkkosivuilta tarvittava tieto löytyy kätevästi yhdestä paikkaa. Tavoitteena oli toteuttaa mahdollisimman yksinkertainen sivusto, josta löytyy omat osiot toiminnasta kiinnostuneille nuorille, vapaaehtoisille ja ammattilaisille. Mobiiliselattavuus on myös huomioitu sivujen suunnittelussa, joten sivujen selaaminen onnistuu niin tietokoneella kuin älypuhelimella.”
Sofia Ikonomidis ja Hilla Pesosen (Jyväskylän yliopisto, opettajankoulutuslaitos) pro gradu -tutkielma, Ohjaajien kokemuksia työstään maahanmuuttajanuorille suunnatussa avoimessa tukitoiminnassa Työn haasteet ja selviytymiskeinot, julkaistiin yliopiston tietokannassa. Tutkielman tavoitteena oli selvittää maahanmuuttajataustaisten nuorten avoimen toiminnan parissa työskentelevien ohjaajien kokemuksia työssään kohtaamista haasteista ja selvitymiskeinoista.
Marraskuussa 2019 koulutamme jälleen uusia rinnallakulkijoita tukea tarvitseville lapsille ja nuorille.
Haemme sosiaaliohjaajaa määräaikaiseen työsuhteeseen Kirkkonummen toimipisteeseen. Kyseessä on hoitovapaan sijaisuus, alustavasti joulukuun 2020 loppuun asti.
Kirkkonummen toimipiste on perustettu keväällä 2018 ja toimiston työ painottuu maahanmuuttajataustaisten nuorten sosiaaliohjaukseen. Lisäksi toimipisteessä työskennellään lasten ja perheiden kanssa. Työtä tehdään arkisin, pääsääntöisesti klo 10-19 välisenä aikana. Toimipisteessä työskentelee sosiaaliohjaaja ja vastaava sosiaaliohjaaja. Toimipiste sijaitsee lähellä Kirkkonummen juna-asemaa osoitteessa Munkinmäentie 19.
Haemme koordinaattoria vastaamaan Omilleen-toiminnan suunnittelusta ja toteutuksesta syys-lokakuusta 2019 alkaen. Työpiste sijaitsee EHJÄ ry:n keskustoimistolla Helsingissä. Kyseessä on äitiysvapaan ja mahdollisen hoitovapaan sijaisuus.
Tammikuussa 2019 Sosiaali- ja terveysministeriö asetti työryhmän, jonka tehtävänä oli selvittää, kuinka lastensuojelun jälkihuoltoa tulisi uudistaa aikuistumisen tueksi niin, että se riittävällä tavalla vahvistaisi nuorten aikuisten toimintakykyä ja itsenäistä toimijuutta, tukisi opiskelua sekä työelämään siirtymistä ja muuta integroitumista yhteiskuntaan sekä vähentäisi huono-osaisuuden ylisukupolvisuutta. Erityishuoltojärjestöjen liitto EHJÄ ry:n avoimen tukitoiminnan koordinaattori Tuure Oldendorff toimi professori Juho Saaren johtaman työryhmän jäsenenä.
Viime perjantaina Kansalaisareena ry julkaisi Hiiop100-sivullaan EHJÄ ry:n Omilleen-toiminnan vapaaehtoisen Tanja Viilon tekstin: Vapaaehtoisena itsenäistyvälle nuorelle. Omilleen-toiminta on vapaaehtoista tukihenkilötoimintaa sijaishuollosta itsenäistyville nuorille. Omilleen muutto on merkittävä elämänvaihe, johon tarvitaan usein aikuista rinnallakulkijaa. Vapaaehtoinen tukihenkilö tarjoaa nuorelle luotettavan aikuisen läsnäoloa, yhdessä tekemistä, kannustusta ja rohkaisua itsenäistymisvaiheessa.
Erityishuoltojärjestöjen liitto EHJÄ ry on järjestänyt vuodesta 2005 alkaen jälkihuoltoseminaareja yhteistyössä Auta Lasta ry:n, Barnavårdsföreningen i Finland r.f:n, Nuorten Ystävät ry:n, Pelastakaa Lapset ry:n, Perhekuntoutuskeskus Lauste ry:n ja SOS-Lapsikylä ry:n kanssa. Seminaarissa jälkihuollon ja lastensuojelun parissa työskentelevät ammattilaiset kokoontuvat kahdeksi päiväksi kuuntelemaan luentoja, keskustelemaan ja verkostoitumaan Helsinkiin.
Viime viikolla saimme lukea, että lakialoite jälkihuollon yläikärajan nostamisesta sai Sosiaali- ja terveysvaliokunnan yksimielisen hyväksynnän. Eilen lakialoite hyväksyttiin eduskunnassa ja jälkihuollon yläikäraja nostetaan nykyisestä 21:stä ikävuodesta 25:een ikävuoteen.
Erityishuoltojärjestöjen liitto EHJÄ ry teki viime syksynä yhdessä Pelastakaa Lapset ry:n, Lastensuojelun Keskusliiton, SOS-Lapsikylän ja Perhehoitoliitto ry:n kanssa kannanoton jälkihuollon ikärajan korottamisesta 25 ikävuoteen. Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto jätti asiasta lakialoitteen, joka eteni valiokuntakäsittelyyn. Tällä viikolla sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi yksimielisesti aloitteen jälkihuollon ikärajan nostamisesta 21 vuodesta 25 vuoteen.