Erityishuoltojärjestöjen liiton sosiaaliohjaaja Miina Herronen valmistui lähiaikoina neuropsykiatriseksi valmentajaksi. Opinnoissaan hän laati lyhyen opinnäytetyön liittyen neuropsykiatrisen valmennuksen traumainformoituun työotteeseen, ja kuinka sen tunteminen auttaa valmennuksessa saataviin hyötyihin sekä siinä kohdattaviin haasteisiin.
EHJÄ ry:ssä on alkanut uusi STEAn avustama valtakunnallinen Kuule minua -hanke (2023-2025). Hankkeen tavoitteena on kehittää maahanmuuttaja- ja pakolaistaustaisten 18-29-v. nuorten kokemusasiantuntijatoimintaa sekä tarjota nuorille vertaistukea. Hankkeen tarkoitus on osallistaa, voimaannuttaa sekä saada maahanmuuttajataustaisten nuorten ääntä kuuluviin yhteiskunnallisissa asioissa.
Koulutamme huhti-/toukokuussa uusia vapaaehtoisia tukihenkilöitä Helsingissä.
Haluaisitko tehdä vapaaehtoistyötä Espoossa? Koulutamme uusia tukihenkilöitä 7-17-vuotiaille lapsille ja nuorille Espooseen!
Oletko hyvä kuuntelija nuorelle? Omilleen-toimintaan etsitään vapaaehtoisia tukihenkilöitä lastensuojelun sijaishuollosta itsenäistyville nuorille pääkaupunkiseudulla.
Lasten ja nuorten parissa tehtävä vapaaehtoistoiminta on parhaimmillaan merkityksellistä yhdessäoloa, joka tuottaa iloa ja onnistumisen kokemuksia niin lapselle kuin aikuiselle. Tätä vapaaehtoistoimintaa tehdään jälleen näkyväksi #OlenTukena -kampanjassa 16.1–22.1.2023. Viikon aikana tukihenkilöiden, tukiperheiden ja aikuiskavereiden tarinoita jaetaan sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #OlenTukena ja #JagStöder.
Erityishuoltojärjestöjen liitto EHJÄ ry hakee koordinaattoria vastamaan STEA-avusteisen Omilleen-toiminnan suunnittelusta ja toteutuksesta helmikuusta 2023 alkaen.
Omilleen-toiminnassa rekrytoidaan, koulutetaan sekä tuetaan lastensuojelun vapaaehtoisia tukihenkilöitä, jotka toimivat sijaishuollosta itsenäistyvien 16-24-vuotiaiden nuorten tukena. Työtehtäviin kuuluu myös viestintää, verkostoyhteistyötä sekä oman työalan esittelyä sidosryhmille erilaisissa tilaisuuksissa. Työ pitää sisällään iltatyötä sekä muutaman kerran vuodessa myös viikonlopputöitä.
Erityishuoltojärjestöjen liiton sosiaaliohjaaja Nora Witans ja Yonayza Modoy Oliva suorittivat vuonna 2021 monikulttuurisuuden asiantuntijan erikoistumiskoulutuksen, jonka osaksi kuuluu opiskeijoiden omaan toimintaympäristöön liittyvä kehittämistehtävä. Nora ja Yonayza kirjoittivat kehittämistehtäväkseen artikkelin, jonka tavoittaana on innostaa erityisesti rodullisten nuorten kanssa työskentelevät sosiaalialan ammattilaiset, ja muutkin työntekijät, tiedostomaan ja pohtimaan nuorten kokemaa rasismia ja vähemmistöstressin vaikutuksia. Artikkeli on luonteeltaan käsitteellinen ja auttaa hahmottamaan aihepiiriä paremmin. Kokonaisuudessaan artikkelin pääsee lukemaan osana teosta Globaalikyvykkyys asiantuntijuuden rakennusaineena - Monikulttuurisuuden asiantuntijan erikoistumiskoulutuksen kehittämistehtävien satoa (toim. Katisko & Kalm-Akubardia 2021)
Kesällä 2022 joukko Kannustavat Kokemukset toiminnassa mukana olleita nuoria Vaasasta, Kokkolasta ja Pietarsaaresta osallistui toiminnan uusien esittelyvideoiden kuvaamiseen.
Omilleen muutto sijaishuollosta poikkeaa monin tavoin omien vanhempien luota itsenäistymisestä. Omilleen-taidenäyttelyyn on koottu sijaishuollosta itsenäistyneiden nuorten kokemuksia erityisestä elämänvaiheesta.
Näyttelyssä on esillä nuorten maalauksia, valokuvia, piirroksia ja tekstejä, jotka käsittelevät itsenäistymisvaihetta. Näyttely on esillä marraskuun ajan Helsingissä Pasilan kirjastossa osoitteessa Kellosilta 9, 2. kerroksen näyttelyseinä.
Omilleen-taidenäyttely on osa Omilleen-toiminnan 10v juhlaohjelmaa.
Lisätietoja taidenäyttelystä: omilleen(a)ehja.fi
Kokkolassa toimiva EHJÄ ry:n ja Soiten koordinoima Kokemusta rikkaammat lastensuojelun kokemusasiantuntijaryhmä on äänittänyt podcastin Dokumentoitu nuoruus. Podcast käsittelee lastensuojelua ryhmän omien kokemusten kautta.
Tarvitsetko sinä tai verkostoosi kuuluva maahanmuuttajataustainen nuori tukea työnhakuun?
Syyskuussa Pohjoisella Hesperiankadulla aloittaa maahanmuuttajataustaisille 16-29-vuotiaille nuorille tarkoitettu Työelämä Clubi, joka kokoontuu kerran viikossa joulukuun puoliväliin asti.
Erityishuoltojärjestöjen liitto EHJÄ ry:n Kannustavat Kokemukset -toiminta järjestää syksyllä Työelämän monimuotoisuus tilaisuudet yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan WIISE ry:n kanssa Pohjanmaan ETNOn pyynnöstä. Tilaisuuksia järjestetään Vaasassa, Seinäjoella ja Kokkolassa. Ilmoittautuminen on avoinna 16.9. saakka.
Kesä alkaa kääntyä kohti syksyä ja EHJÄ:n vapaaehtoisen tukihenkilötoiminnan koulutukset alkavat. Syyskuussa koulutetaan vapaaehtoisia tukihenkilöitä Omilleen-toimintaan ja espoolaisille lapsille.