Osallistuimme viime viikolla eurooppalaisten organisaatioiden yhteiseen Euromet Symposiumiin, jossa keskusteltiin koronapandemian vaikutuksista nuorten hyvinvointiin. Poikkeusolojen vaikutukset nuorten mielenterveyteen, opintojen etenemiseen ja työllistymiseen ovat nähtävissä ympäri Eurooppaa. Lue artikkelista lisää eurooppalaisia kuulumisia pandemian vaikutuksista ja niiden torjunnasta nuorten parissa tehtävän työn kentällä.
Digiavoin-hankkeessa tuetaan pakolaistaustaisten ja alaikäisinä yksin tulleiden nuorten arjenhallintataitoja, vähennetään eriarvoisuutta ja vahvistetaan nuorten itsenäistä toimijuutta etätyöskentelyn menetelmin.
Lastensuojelun laitoshoito on viime aikoina saanut osakseen paljon huomiota. Puhutaan nuorten hatkaamisesta, päihteiden käytöstä ja nuorten itsensä aiheuttamasta sekä heihin kohdistuvasta väkivallasta. Samalla puidaan yhteiskunnallisen kasvatusvastuun jakautumista. Kuka ottaa koppia oireilevista, tuen tarpeessa olevista lapsista ja nuorista? Ja kuinka tehtävästään selviää lastensuojelu viimesijaisena vastuun kantajana?
Ikkunoita Ihmemaahan – Tarinoita ryhmistä syömishäiriöistä toipumisen poluilla -hankkeessa (2018–2020) kehitettiin syömishäiriötä sairastaville, syömishäiriöoireista kärsiville ja syömishäiriöstä toipuville nuorille ja nuorille aikuisille tarkoitettua keskustelevaa vertaistukea ja toiminnallisia tapaamiskertoja yhdistävää ryhmäkonseptia. Toimintavuosien aikana syntyi opaskirja, jonka kautta tuodaan näkyväksi hankkeen tyyppisen ryhmätoiminnan mahdollisuuksia osana syömishäiriötä sairastavien toipumispolkua. Opas toimii käytännön työvälineenä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille hankkeen kaltaisten vertaisryhmien toteuttamisessa.
#olentukena-kampanjaviikon 11.-17.1.2021 tavoitteena on nostaa esiin erilaisia lasten ja nuorten parissa tehtäviä vapaaehtoistoiminnan muotoja. Samalla jaetaan arvokkaita kokemuksia ja hetkiä, joita vapaaehtoiset ovat lasten ja nuorten kanssa kokeneet. Uusille vapaaehtoisille on jatkuvaa kysyntää, joten vapaaehtoistyön nostaminen näkyville on ensisijaisen tärkeää. Viikon aikana tukisuhteiden tarinoita voit seurata sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #olentukena ja #jagstöder.
Mitä sijaishuollosta itsenäistyville ja itsenäistyneille nuorille kuuluu? Miten vapaaehtoinen tukihenkilö voi tukea nuorta elämän merkittävässä nivelvaiheessa, omilleen muutossa? Klikkaa artikkeli auki ja käy kuuntelemassa Omilleen-kokemusasiantuntijoiden, tukihenkilöiden ja lastensuojelun ammattilaisten kokemuksia.
Victoria on työskennellyt EHJÄ ry:ssä toimistoassistenttina helmikuusta 2020 lähtien. Paikka auki -ohjelman ansiosta mahdollistunut toimistoassistentin toimen perustaminen sekä Victorian palkkaaminen tehtävään ovat olleet tärkeä lisäresurssi sekä erityisen myönteinen kokemus niin järjestöllemme kuin Victorialle itselleen. Lue artikkelista kokemuksiamme Paikka auki -työntekijän ja -työnantajan näkökulmasta.
“Opinnäytetyömme tulokset osoittavat, että Omilleen-toiminta on ollut merkityksellistä haastateltaville. Tukihenkilöstä voi tulla tärkeä henkilö sijaishuollosta itsenäistyvän nuoren elämässä. Erilaisien tukimuotojen saatavuus tulee turvata yhteiskunnassamme jatkossakin. Vapaaehtoistyö on resurssi, jota kannattaa hyödyntää palveluiden järjestämisessä, sillä se perustuu yksilön auttamishaluun, ei rahallisiin kannustimiin. Tukisuhteessa ei pelkästään tueta toista osapuolta, vaan se on tasa-arvoista vuorovaikutusta, jonka kautta molemmat voivat saadaarvokasta sisältöä elämäänsä.”
Koen, että työlläni järjestössä on merkitystä, sillä saan auttaa ja tavata nuoria päivittäin. Suurin kiitos tehdystä työstä on se, kun nuori pääse osaksi työelämää ja saa sitä kautta kannustavia kokemuksia, jotka rohkaisevat ja innostavat häntä löytämään oman paikkansa työelämässä jatkossakin. Ilman tätä järjestöä, maailmasta puuttuisi se joku, joka uskoo nuoren osaamiseen ja auttaa tuomaan sen näkyväksi työelämään siirtymisen kynnyksellä.
Vapaaehtoisia tukihenkilöitä tarvitaan jatkuvasti. Lapsi tai nuori voi kaivata luotettavan ja turvallisen, perheen ulkopuolisen aikuisen läsnäoloa esimerkiksi haastavassa elämäntilanteessa, kun perheen omat voimavarat ovat koetuksella. Vapaaehtoinen tukihenkilö toimii yhtenä tukipilarina lapsen tai nuoren elämässä tarjoamalla aikaansa, kuuntelevaa korvaa ja läsnäoloa. Vapaaehtoistyö tuottaa tekijälleen tutkitusti mielekkyyden ja merkityksellisyyden kokemuksia sekä hyvää mieltä.
Kiinnostaisiko sinua lähteä tukijaksi ja rinnallakulkijaksi sijaishuollosta itsenäistyvälle nuorelle taikka tarjota läsnäoloa tukea kaipaavalle lapselle? Koulutamme syys-lokakuussa 2020 jälleen uusia vapaaehtoisia tukihenkilöitä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille.
Maahanmuuttajataustaisille nuorille suunnattu avoin tukitoimintamme vastaa poikkeustilanteen aiheuttamiin erityistarpeisiin lisäämällä yksilöohjauksen resursseja 1.7. alkaen. Tukea ja ohjausta tarjotaan vuoden 2020 loppuun saakka paikallisen yksilötuen sekä toiminta-alueiden yhteisen neuvonta- ja tukipuhelimen muodossa.
Haemme Varsinais-Suomen tiimiimme joustavaa, positiivista ja tiimityötaitoista sosiaaliohjaajaa. Työ on liikkuvaa, innovatiivista, itsenäistä ja monipuolista. Työnkuvaan, työn sisältöön ja työaikoihin on mahdollista vaikuttaa. Tiimimme työskentelee maanantaista perjantaihin ja jokainen sosiaaliohjaaja suunnittelee itsenäisesti viikkotyötuntiensa jakautuminen arkipäiville, työtehtäviensä mukaisesti. Koulutusvaatimuksena on sosiaali-, terveydenhuolto- tai nuorisoalan AMK-tasoinen tutkinto tai sitä vastaava opistoasteen tutkinto.