Kevään poikkeusolot ovat puhaltaneet uusia tuulia EHJÄ ry:n toimintaan. On otettu digiaskelia, -loikkia ja -harppauksia, tehty töitä etänä kotitoimistoista käsin, sekä tavattu työkavereita ja asiakkaita virtuaalikahvipöytien ääressä.
Digin korostuminen on haastanut niin työntekijöitä kuin asiakkaita, mutta samalla kannustanut jokaista uuden omaksumiseen ja oppimiseen. Etäilyn myötä työnteko on tehostunut, mutta kasvokkain kohtaamisten ikävä kasvanut. Poikkeusolojen päättyessä voimme pakata uusista opeista parhaat palat mukaan ja arvostaa kanssaihmisiä entistäkin enemmän.
Mutta mitä kuuluu nyt, kun poikkeusolot ovat jatkuneet jo reilut kaksi kuukautta?
Lasten suojelun vapaaehtoisen tukihenkilötoiminnan Workshop -päivä järjestetään tänä vuonna teemalla Tukihenkilötoiminnan koordinaattoreiden ja vapaaehtoisten jaksaminen. Vuosittain järjestettävä valtakunnallinen Workshop-päivä tarjoaa tukihenkilötoiminnan koordinaattoreille mahdollisuuden vaihtaa ajatuksia, verkostoitua sekä kehittää toimintaa yhdessä ideoiden. Tapahtuma toteutetaan torstaina 11.6.2020 etäyhteyksin.
Kannustavat Kokemukset -toiminta aloitti Pietarsaaressa maanantaina 17. helmikuuta. Måndagen den 17 februari startade Uppmuntrande Erfarenheter-verksamheten i Jakobstad.
“Mä täytän ihan just 18. Mun pitää muuttaa pois, yksin. Pärjäänkö mä? Onko mulla ketään?”
Voisin kuvitella, että nää on useimpien sijaishuollosta itsenäistyvien nuorten ajatuksia. Nää oli myös mun ajatuksia seitsemän vuotta sitten. Onneks oli jälkihuolto.
13.–19.1.2020 tehdään näkyväksi lasten ja nuorten parissa tehtävää vapaaehtoistyötä sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #olentukena / #jagstöder.
Kerro oma #olentukena -tarinasi somessa 13.–19.1.2020.
Kuljetko vapaaehtoisena aikuisena lapsen tai nuoren vierellä arjen keskellä?
Onko teillä pieniä ilon hetkiä, joita voisit jakaa somessa?
Osallistu #olentukena -kampanjaan! Postaamalla autat lasten ja nuorten parissa tehtävän vapaaehtoistyön näkyvyyden edistämistä ja sen kautta yhä useampi lapsi tai nuori voi saada luotettavan aikuisen rinnalleen.
Haemme joukkoomme positiivista ja energistä sosiaaliohjaajaa pääkaupunkiseudun toimipisteeseen. Toimistomme sijaitsee Helsingin keskustassa, mutta työ on liikkuvaa. Sosiaaliohjaajan työ koostuu maahanmuuttajataustaisten ja lastensuojelun jälkihuoltonuorten ohjauksesta, ammatillisesta tukihenkilötoiminnasta sekä perhetyöstä. Sosiaaliohjaajan työtehtävät ovat monipuolisia ja työajat vaihtelevia. Työ vaatii itsenäistä, joustavaa, tavoitteellista ja aktiivista työotetta. Työn tukena ovat säännölliset tiimipalaverit, työnohjaukset sekä keskustelut lähiesimiehen kanssa.
Kannustavat Kokemukset toiminnassa autetaan 14 –29-vuotiaita maahanmuuttajataustaisia nuoria pääsemään työelämään. Toimintaa on järjestetty vuodesta 2015 alkaen Vaasassa ja Kokkolassa. Toimintamme laajenee ja etsimme nyt joukkoomme koordinaattoria, jonka tehtävänä on perustaa uusi toimipiste Pietarsaareen helmi-maaliskuussa 2020 ja jäädä sen jälkeen kehittämään toimintaa alueelle.
I Uppmuntrande Erfarenheter -verksamhet hjälps ungdomar (14 –29 år) med invandrarbakgrund i alla fas av arbetssökning. Arbetet med ungdomar utförs som individuellt arbete och grupparbete. Verksamheten genomförs i samarbete med arbetsgivare i regionen. Vi letar efter en koordinator för ett nytt kontor i Jakobstad. Koordinatorens uppgift är att inrätta ett nytt kontor och sedan utveckla verksamheten i området.
Haemme joukkoomme positiivista ja energistä sosiaaliohjaajaa Keski-Uudenmaan toimipisteeseen. Toimistomme sijaitsee Järvenpään keskustassa, mutta työ on liikkuvaa. Sosiaaliohjaajan työ koostuu maahanmuuttajataustaisten ja lastensuojelun jälkihuoltonuorten ohjauksesta, ammatillisesta tukihenkilötoiminnasta sekä perhetyöstä. Sosiaaliohjaajan työtehtävät ovat monipuolisia ja työajat vaihtelevia. Työ vaatii itsenäistä, joustavaa, tavoitteellista ja aktiivista työotetta. Työn tukena ovat säännölliset tiimipalaverit, työnohjaukset sekä keskustelut lähiesimiehen kanssa.
Erityishuoltojärjestöjen liitto EHJÄ ry:n Ressu-toiminnalle myönnettiin Suomen Kennelliiton ja Agria Eläinvakuutuksen yhteisen aktiivirahaston tunnustuspalkinto viime viikonlopun Koiramessuilla. Tunnustuksen kävivät noutamassa Ressu-toiminnan koordinaattori Tiina Muros sekä tukikoira Helmi omistajansa kanssa. Ressu-toiminnan lisäksi tunnustus jaettiin tänä vuonna Hypokoirat ry:lle, joka kouluttaa koiria diabeetikoiden omahoidon tueksi.
Kansainvälisen vapaaehtoisten päivän kunniaksi Omilleen-toiminnan koordinaattori Henri kirjoitteli terveiset Omilleen- toiminnasta:
Joulu on jo lähestymässä kovaa vauhtia ja saimme ensilumenkin pääkaupunkiseudulle. Vauhti on ollut kovaa myös Omilleen- koordinaattorin työssä ja tässä joulun kynnyksellä on aikaa miettiä tarkemminkin kulunutta syksyä. Tukihenkilökoulutus, erilaiset tapahtumat ja seminaarit, tukiparien virkistäytymispäivä, Omilleen kokemusasiantuntijoiden panos ja podcastin suunnittelu. Useita upeita hetkiä ja paljon merkityksellisiä tapaamisia vapaaehtoisten tukihenkilöiden kanssa
Ilman huoltajaa alaikäisinä turvapaikanhakijoina Suomeen tulleet nuoret elävät kahden kulttuurin ja erilaisten ulkoisten odotusten vaikutuspiirissä. He yrittävät sopeutua uuden elinympäristönsä olosuhteisiin ja odotuksiin pyrkien samalla säilyttämään yhteyden omiin juuriinsa ja kulttuuriperimäänsä. Lähtömaassa asuvan primääriperheen rooli nuorten elämässä on usein maantieteellisestä etäisyydestä huolimatta merkittävä. Nuorten elämänkulkua Suomessa ohjaavatkin heidän omien tavoitteidensa ohella niin perheenjäsenten näkemykset kuin ympäröivän yhteiskunnan asettamat raamit ja odotukset. Jotta nuoret saisivat tiukemman otteen oman elämänsä ohjaksista, tarvitaan sosiaalialan ammattilaisten taholta osallistavaa, nuorten omaan toimijuuteen panostavaa kohtaamista.